✿ Paid-up Advertisement ヅ

Hot Deal Everyday! Super Saver Unlimited!
Logo KBBA Visondata pocket WiFi
Logo KBBA

Friday, March 29, 2013

Insomnia

Salam.

Sekarang ni nak nampak I update entry everyday memang sangat payah kan? Lebih lebih lagi dengan kehidupan yang macam ni. Shift tak menentu. Nak planning life pun dah jadi cam serabai sangat. Mana tak nya, selalu kalau plan plan ye ye mesti tak jadi tau. Tapi benda kalau kita tak plan pulak, bila kita buat jugak nampak nau tak perfect nya. Cacat sana, cacat sini kan.

March 2013 Schedule.

Blog dah banyak yang pending ni. Satu blog pun I belum usik. Sorry sangat kepada customers I yang menunggu. Sorry banyak banya banyak! Kalau korang tak percaya, cuba korang tengok I punya schedule. Rasa rasa korang boleh tak manage life korang kalau korang dapat shift macam ni? Maybe ada yang boleh, tapi untuk I yang mengidap Insomnia ni, rasanya sangat payah untuk I handle semua ni. Insomnia? Apa tu Insomnia? 


Insomia

Insomnia adalah gejala, bukan diagnosis bersendirian. Secara definisi, insomnia adalah "masalah untuk memulakan atau mengekalkan tidur, atau kedua-duanya." Walaupun kebanyakan daripada kita tahu apa yang insomnia dan bagaimana kita merasa dan melaksanakan selepas satu atau lebih tidur, beberapa dapatkan nasihat perubatan. Ramai orang masih tidak sedar pilihan tingkah laku dan perubatan untuk merawat insomnia. 

Malah kehilangan tidur beberapa malam seminggu boleh menjejaskan keupayaan anda untuk berfungsi dan mengurangkan kualiti hidup anda. Anda tahu sekarang bagaimana anda merasa tanpa tidur yang sepatutnya: keletihan, keresahan dan kehilangan tumpuan yang tinggi dalam senarai kesan sampingan untuk insomnia. Ini adalah hanya beberapa sebab untuk mencuba rawatan insomnia hari ini . 

Tekanan

Kajian telah menunjukkan bahawa kekurangan tidur adalah penyebab utama bagi penyakit tekanan yang berkaitan . 7-9 jam anda downtime setiap malam benar-benar membantu anda menghapuskan tekanan, menjana semula tahap tenaga, membaiki apa-apa ganti rugi dalam badan anda dan mendapatkan atau melawan penyakit. Tekanan dan kurang tidur boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan, banyak yang boleh menjadi serius. Itulah mengapa rawatan insomnia boleh memperbaiki hidup anda, kerja anda dan merawat tekanan anda. 

University of Maryland, Pusat Perubatan: Walaupun fakta yang kita belanjakan kira-kira 1 / 3 hidup kita tidur, sehinggalah baru-baru ini telah perhatian yang agak sedikit yang dibayar kepada masalah-masalah tidur. 40 juta sesetengah rakyat Amerika mengalami penyakit kronik tidur dan wakefulness. Malangnya, sering kekal yang tidak dikenali dan yang tidak dikenal pasti oleh pesakit dan doktor yang sama. 
Punca Insomnia

Penyebab insomnia termasuk oleh pelbagai perkara, salah satu punca yang paling biasa ialah tekanan dan kebimbangan. Ramai orang pengalaman yang tidak dapat tidur selepas kematian yang tersayang, semasa perubahan kerjaya atau perubahan ketara lain berlaku dalam kehidupan mereka, atau selepas terdedah kepada trauma secara tiba-tiba. Menyebabkan insomnia lain boleh dikaitkan dengan ketidakseimbangan kimia di dalam otak. Rawatan insomnia menangani semua isu-isu ini dan mengembalikan kepekatan semula jadi otak. 

Masalah Insomnia

Insomia atau masalah tidur boleh terjadi pada bila-bila masa tanpa sebarang sebab, tetapi ia selalunya berlaku di kalangan orang dewasa apabila mereka berada di bawah tekanan atau melalui perubahan gaya hidup. Memandangkan tidur yang cukup adalah bahan utama untuk mengatasi tekanan dan penyakit, serta mencegah mereka, anda perlu untuk mengambil perkara-perkara ke dalam tangan anda sendiri dan mencari rawatan insomnia supaya anda tidak lagi akan mengalami masalah insomnia. 

  • Kekurangan tidur boleh menyebabkan:
  • Kemurungan dan keresahan
  • Refleks Kelewatan
  • Keletihan mental dan fizikal
  • Metabolisme yang lebih perlahan
  • Sembuh daripada jangkitan dan penyakit
  • Tertekan sistem imun
  • Perhatian menurun span
  • Mudah marah

Selain daripada masalah-masalah ini, insomnia menyebabkan masalah dengan fungsi otak. Dalam orang yang tidur dilucutkan, satu bahagian otak dimatikan. Kerana anda menggunakan hanya separuh otak anda, separuh pekerja akan bekerja jauh lebih sukar untuk pampasan. Ini adalah satu kaedah yang otak cuba untuk mengatasi masalah kurang tidur, tetapi tanpa mengira ia, seseorang yang mengalami daripada kekurangan tidur tanpa rawatan insomnia yang betul melakukan jauh lebih buruk kepada tugas mental daripada seseorang dan berehat. Malah, kajian yang dilakukan di Australia telah menunjukkan bahawa kurang tidur juga mempengaruhi tingkah laku dan boleh merosakkan seperti penyalahgunaan alkohol! 

So now korang rasa sangat berkualiti kah kehidupan I sekarang ni? Aduh, hanya Allah yang tahu apa yang terpendam dalam hati. Wallahua'alam. 

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Monday, March 25, 2013

Me on Wordpress!

Salam.

Suddenly I think, I have to change. Memang payah untuk kita berubah. Tapi life must go on kan? Setiap yang berlaku pasti ada hikmah nya. And now I am currently using another blog to share about my personal life. Bukan I cakap I dah tak sayang blog ni. No! I never said that. But, since dah macam macam berlaku dalam hidup I nowadays, so I decided to open another blog which is based on Wordpress. 

Dapat la I rase macam mana bertapak dengan Wordpress pulak kan. Tambah pengalaman la katanya. HIHI! So, sila jangan rindu ye. Probably, I will more update my own life over there. And this blog are more to information and tutorials. No worries. I takkan tinggalkan blog kesayangan I ni begitu sahaja. So, presenting for all of you, my new online diary!



Hope semua blogger boleh terima kehadiran blog I ni dalam dunia blogging. Anyway, check it out! http://nurulchumel.wordpress.com/

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Wednesday, March 20, 2013

Bahagia

Salam.

Susah betul I nak update blog ni sekarang. Mood dah menyimpang ke laut. Idea tak datang langsung. Design design blog pun lambat nak siap. Apa nak jadi lah dengan Nurul ni sekarang kan? Takpe, mungkin I sedang dalam proses memperbaiki diri yang mungkin dah jatuh rebah suatu ketika dulu. 

Dulu, kononnya I la insan paling bahagia. Kan dah ramai orang kata, bila kita terlampau suka, akhirnya kita akan didatangi derita. Begitu lah yang terjadi terhadap diri I. Mungkin selama ni I terlalu leka, alpa, lalai dan selalu lupa. Sebab tu Allah datang kan musibah supaya I kembali renung diri I dan ingat balik pada pencipta diri I, Allah. Dugaan dalam hidup tetap ada. Cuma terpulang pada diri kita untuk berhadapan dengannya. 

Bahagia? Mungkin datang hanya sejenak. Tapi untuk kekalkan kebahagiaan itu mungkin ada jalannya yang I sendiri belum temui. Kan hidup ini ibarat roda. Kadang kadang kita bahagia, dan kadangkala derita pula datang menjengah. 


Sangat suka quote ini..

"Happiness is a perfume. You cannot pour on others without getting a few drop on yourself.." 
- Ralph Waldo Emerson

Kalau diri kita sendiri belum bahagia, macam mana kita nak bahagia kan orang lain? Sanggup tengok orang lain bahagia, sedangkan hati kita sendiri sengsara? Itu bermakna, itu adalah suatu pengorbanan yang sungguh tidak berbaloi. Mungkin luaran, orang boleh cakap kita sedang bahagia. Tapi cuba tanya diri kita, adakah sebuah kebahagiaan di situ?.. Wallahua'alam.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Monday, March 11, 2013

Next design done! | Makbed : The Journal

Salam.


Ada ke sesiapa yang merindui diriku? Hihi. Jangan marah naa.. orang kalau baru sihat dari kesakitan, memang terencat dia lain macam sikit. Huhu. Actually I dapat MC tiga (3) hari dari seorang doktor government yang hensem bernama "Dr. A". Oppss. Nama terpaksa dirahsiakan, sebab takut public salah anggap tentang hubungan kami. Wakakaka! Kau memang kuat perasan dan kuat berangan, Nurul! Dan hasil daripada cuti sakit yang diberi, I pun dapat merehatkan diri dengan sepenuh jiwa raga, sampai nak masuk tiga hari jugak tak keluar keluar rumah sebab I tak larat nak drive. So, ini lah hasil nya! Dapat jugak menyiapkan blog kakak sayang yang dah laaaaaama sangat pending. Mahap kakak!

Oke, korang boleh la tengok wajah baru blog kakak sayang I ni yek. Kesian tau kakak ni sebab blog dia kena problem malware aritu. Kesian gila dia sebab terpaksa kena back up semua entry entry dia yang dulu dulu tu. 

Singgah and follow blog beliau yek! Blog yang sangat ohsemm dan beliau ni memang selalu update. Tak macam I, pemalas! hihihi.. See here! http://makbedthejournal.blogspot.com/ Selamat melawat! :)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

Wednesday, March 6, 2013

Short trip with besties!

Salam.


# Caution! Long entry! It took 3 hours to completely typed this entry. Enjoyyy!


Lama nya tak update blog. Rindu gila! Even everyday I online, tapi tetap takde mood. Takde hati nak update sebab mood blogging dah ke laut. Kepala otak asyik fikir kerja, kerja, kerja. On the same time, I try to forget everything yang I rasa I kena lupakan.

Dalam kesibukan, I kena bahagikan masa dengan tugas I yang lain. Dalam kepala ni dah terfikir nak pergi bercuti. Tapi kalau nak bercuti, kena well prepare. Lepas tu macam macam hal yang kena fikir. Accommodation, transport, food&beverage, shooping. Wah. Banyak ongkos kena keluar tu. Aishhh..

Suddenly, kitorang dapat invitation from somebody untuk stay dekat The Ritz-Carlton Kuala Lumpur. So I, Dilla and Cida decided la untuk pergi. At first kitorang dah standby duit untuk spent at the hotel. Sebab hotel under YTL ni kitorang dapat staff rate. RM100++ je. So boleh divide by three kan. Sorang baru berapa je. 

So petang dalam pukul 6 lebih kitorang gerak from Melaka. Perghh, traffic memang very the terrible bila kitorang reached area Senawang ke Seremban. Journey yang actually more or less two hours, boleh sampai ke four hours untuk sampai KL. Sabar jela. 

Sampai hotel, somebody already wait for us. Loading luggage, pastu pass car key dekat jockey then kitorang pun naik bilik. Sampai je bilik, memang kitorang kagum. Besar, luas, selesa, then some more bilik yang kitorang stay tu free and located at 18th floor tuh! Wow! Dah la dapat higher floor, free, dapat in-room dining lagi tu plak sebab kitorang dah penat sangat, tak larat dah nak keluar berjimba lagi. 






Excited gila sebab bilik dia memang WOW! sangat. No wonder harga untuk bilik ni mahal. Tadi I google, bilik yang kitorang stay tu bilik Executive Deluxe. Harga dia RM800++. Huu. Memang tak mampu beb kalau kitorang yang kena bayar sendiri tu. Hotel ni start from Deluxe @ RM696++, Executive Deluxe @ RM800++, Executive Suite @ RM1000++ and Premier Suite @ RM1200++. Bila dah stay kat sini, rasa beruntung sangat kerja dengan company ni. Menyesal tak kerja sini awal awal. But kalau kita takde pengalaman pahit yang lepas, mana mungkin kita dapat pengalaman yang manis macam sekarang ni. Betul tak?

Esoknya, awal jugak la kitorang bangun sebab kitorang tidur pun awal kan? Wait for somebody to take us for breakfast at Cesar's Restaurant. Kitorang memang lucky gila sebab staff sana memang sangat friendly dan breakfast close at 11am. Breakfast pun free oke! HAHA! Lepas breakfast, kitorang naik bilik dulu untuk freshen up sebab ada something happen to me during breakfast tu. So I need to change my cloth because of that thing. But its okey sebab memang sometimes kita pun ada buat silap jugak kan? 

The superb's breakfast! <3






Bilik cun. Bathroom luas gila. Memang superb. Sorry dan sila jangan muntah ye tengok gambar I yang terlalu banyak ni. HIHI! Lepas dah siap semua, kitorang pergi dekat hotel sebelah. Dorsett Regency Kuala Lumpur. Jumpa ex-boss, Mr. David Wong. Semuanya kebetulan. Sebelum sampai KL, kitorang tak decided pun pergi jumpa Mr. David. But, kebetulan pulak hotel tu betul betul sebelah The Ritz-Carlton, so I pun contact la Mr. David. Luckily dia ada dekat office, and takde appointment apa apa. So jumpa la sekejap. Siap dia belanja makan Tiramisu Cake and Moist Choc Cake lagi. Wah, memang kenyang. Dah la baru lepas breakfast. Even just a quick meeting, we are really happy sebab dia memang seorang boss yang terbaik dan akan kitorang kenang sampai bila bila. 


Best boss ever, Mr. David Wong.

After that, kitorang jalan jalan sekitar The Ritz-Carlton, JW Marriott Kuala Lumpur and Starhill Gallery.  All of them is YTL's properties. Their building was linked each other so a bit easy to get there. But kalau first time datang, memang confirm sesat dalam building tu jugak.

Bila dah sampai Starhill Gallery, kitorang contact la one of the manager dekat situ, Encik Amran. Dia ni previously pernah cover F&B department dekat Majestic. So, kitorang a bit closed with him sebab dia ni sangat funny and happy go lucky. Memang seorang boss yang gila gila dan selalu think positive. So dia manager dekat Gonbei San. Gonbei San ni adalah one of the Japanese Restaurant dekat Starhill Gallery ni. Sangat cun dan paling langkah kanan, Encik Amran suruh kitorang masuk lunch lagi tu. Aduihh. Makan lagi. Padahal kitorang datang nak just nak jumpa dia je for say hi! Niceee... :)




Lepas kitorang having a very quick lunch at Gonbei San, kitorang gerak ke The Majestic Kuala Lumpur. Another one YTL's properties in Kuala Lumpur. Hotel ni officially run since last December. Nice hotel. Kitorang datang sana for Afternoon Tea pulak. Oke fine. Makan lagi! Tak sempat nak snap any photo when we are having that afternoon tea, but the restaurant and the hotels looks so gorgeous! They crafted really special concept! Yang tak boleh blah, time kitorang datang tu pulak Ainaa tengah kerja. Wah! Jumpa kawan lama. Ex-staff Majestic. Really kebetulan! And since dah jumpa dia, dia bawak la kitorang hotel tour. Tengok show room and what so ever la. We had a good time there!



After dah puas jalan dalam hotel tu, kitorang pun go back to The Ritz-Carlton to get our luggage and check out. That time, muka masing masing dah berminyak habis dah. Tapi sebab kitorang tetap gigih meneruskan hajat untuk ber-window shopping. Takde la window sangat. Sebab diorang ada jugak beli barang. I je yang dah macam tak larat sebab migraine dah datang time tu. Maybe dah terlalu penat or sebab panas sangat kot. Tapi gigih jela ikut diorang sebab bukan nya selalu datang KL kan. 

Kitorang jalan jalan pergi Sungei Wang, Berjaya Times Square and lastly we had our dinner in Madam Kwan at Pavillion. Time tu selera makan I dah gone habis dah. Tapi nak tak nak kena makan jugak sebab nak kena makan ubat. Kalau tak, memang takde sapa la nak drive balik Melaka. 

We leaved KL around 10pm and reached Melaka around 12am. Memang sangat sleepy, memang too tired. But we are really enjoyed that short trip. Its really worth it and believe or not, we just spent our money to petrol and toll only. The rest all complimentary. Thanks a lot to somebody that really made our trip so wonderful. And now, time for sleep! Daaa... :')


Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
Photobucket

Thanks for visiting my site.
Like and Share this entry if you think its very useful. And please do leave your comments below ya!
Love, ♥ Nurulchumel ♥

✿ Link for Blogwalking View ヅ

Pretty Blinking Hello Kitty
© Copyright 2009 - 2017 | Full Designed by ✿ Nurulchumel's Properties ヅ | All Rights Reserved™